Food Detective™ Elisa  -  test nietolerancji pokarmowej

FoodDetective™ Elisa to pierwszy na świecie test do samodzielnego wykonania badania nietolerancji pokarmowej. Jest prosty, bezpieczny i dokładny.
Być może źle tolerujesz swoje pokarmy... zbadaj się już dziś.

 FoodDetective™ to łatwe, możliwe do wykonania w gabinecie dietetycznym badanie-test w nietolerancji pokarmowej. Może być wykonany u dzieci powyżej pierwszego roku życia.

FoodDetective™ wykrywa pokarmy tworzące przeciwciała pokarmowo - specyficzne IgG, które mogą być zaangażowane w różne objawy nietolerancji pokarmowej.

Niewielka próbka krwi jest pobierana z opuszka palca, całe badanie trwa 40 minut, nie trzeba czekać kilka dni na wyniki. Test został zaprojektowany do użycia z myślą o doradcach żywieniowych, i lekarzach. Test jest prosty, bezpieczny i dokładny.  

Po badaniu jest dokonywana interpretacja wyników, bądź bezpośrednio gabinecie lub wysyłana drogą mailową na wskazany przez pacjenta adres.

Ważne!!! przed wykonaniem testu FoodDetective™ należy przez kilka kolejnych dni spożywać urozmaicone pokarmy, aby można było wykryć ewentualne przeciwciała.

Przeciwwskazania: zaburzenia krzepliwości, długotrwała terapia sterydowa. 


Wybrane objawy nietolerancji pokarmowej - jeśli występuje u Ciebie jakikolwiek z podanych poniżej objawów, możesz cierpieć na nietolerancję pokarmową. W tym samym czasie, u chorych może pojawić się, kilka symptomów:


  • niepokój (ostry lub chroniczny)
  • astma
  • zespół deficytu uwagi
  • zespół hiperaktywności
  • moczenie mimowolne nocne
  • wzdęcia, biegunki
  • zapalenie oskrzeli
  • celiakia
  • zespół przewlekłego zmęczenia
  • zatwardzenia
  • mukowiscydoza
  • depresja
  • nieżyt żołądka
  • zapalenie jelit

  • bezsenność
  • zespół nadwrażliwości jelita grubego
  • świąd skóry
  • migrena
  • zespół złego wchłaniania
  • zaburzenia snu
  • zatrzymywanie wody w organizmie
  • nadwaga lub niedowaga

Test FoodDetective™ - wyniki testu mogą być podstawą do dostosowania diety. Test bada reakcje organizmu na 59 produktów żywnościowych podzielonych na 46 grup.

FoodDetective™ został opracowany przez firmę Cambridge Nutritional Sciences (CNS) Ltd. z Wielkiej Brytanii, będącą częścią Omega Diagnostics Group PLC. CNS od 1994 r. specjalizuje się w dostarczaniu testów z zakresu chorób zakaźnych i autoimmunologicznych. Firma koncentruje się na produktach opartych na metodzie immunoenzymosorbcyjnej (ELISA), która gwarantuje pewność i wiarygodność wyników.

 

Testowane pokarmy:

zboża - kukurydza, pszenica, pszenica durum, gluten, ryż, żyto, owies,

orzechy i strączkowe - migdały, orzechy brazylijskie, orzechy cashew, ziarno kakaowca, orzechy włoskie, orzeszki ziemne, groch, soczewica, fasola, soja,

mięsa - wołowina, kurczak, baranina, wieprzowina,

ryby i owoce morza - mięso ryb słodkowodnych (łosoś, pstrąg), skorupiaki (krewetka, krab, homar, małż jadalny), tuńczyk, białe mięso ryb (łupacz, dorsz, flądra),

warzywa - brokuły, kapusta, marchewka, seler, ogórek, ziemniak, por, papryka (czerwona, zielona, żółta),

owoce - jabłko, czarna porzeczka, grejpfrut, melon (cantalupa i arbuz), oliwki, pomarańcze i cytryny, truskawki, pomidory,

inne: jajko (całe), mleko krowie, czosnek, imbir, grzyby, herbata, drożdże.

 

Zmiana diety – nieprawidłowe wyniki testu są wskazówką do zmiany stosowanej diety. Zaleca się skorzystanie z porad dietetyka