FoodDetective™ Elisa to pierwszy na
świecie test do samodzielnego wykonania badania nietolerancji pokarmowej. Jest
prosty, bezpieczny i dokładny.
Być może źle tolerujesz swoje pokarmy... zbadaj
się już dziś.
FoodDetective™ to łatwe, możliwe do wykonania w gabinecie dietetycznym badanie-test w nietolerancji pokarmowej. Może być wykonany u dzieci powyżej pierwszego roku życia.
FoodDetective™ wykrywa pokarmy tworzące przeciwciała pokarmowo - specyficzne
IgG, które mogą być zaangażowane w różne objawy nietolerancji pokarmowej.
Niewielka próbka krwi jest pobierana z opuszka palca, całe badanie trwa 40
minut, nie trzeba czekać kilka dni na wyniki. Test został zaprojektowany do
użycia z myślą o doradcach żywieniowych, i lekarzach. Test jest prosty,
bezpieczny i dokładny.
Po badaniu jest dokonywana interpretacja wyników, bądź bezpośrednio gabinecie lub wysyłana drogą mailową na wskazany przez pacjenta adres.
Ważne!!! przed wykonaniem testu FoodDetective™ należy przez kilka kolejnych dni spożywać urozmaicone pokarmy, aby można było wykryć ewentualne przeciwciała.
Przeciwwskazania: zaburzenia krzepliwości, długotrwała
terapia sterydowa.
Wybrane objawy nietolerancji pokarmowej - jeśli występuje u Ciebie jakikolwiek
z podanych poniżej objawów, możesz cierpieć na nietolerancję pokarmową. W tym samym czasie, u chorych
może pojawić się, kilka symptomów:
Test FoodDetective™ - wyniki testu mogą być podstawą do dostosowania diety. Test bada
reakcje organizmu na 59 produktów żywnościowych podzielonych na 46 grup.
FoodDetective™ został opracowany przez firmę Cambridge Nutritional Sciences
(CNS) Ltd. z Wielkiej Brytanii, będącą częścią Omega Diagnostics Group PLC. CNS
od 1994 r. specjalizuje się w dostarczaniu testów z zakresu chorób zakaźnych i
autoimmunologicznych. Firma koncentruje się na produktach opartych na metodzie
immunoenzymosorbcyjnej (ELISA), która gwarantuje pewność i wiarygodność
wyników.
Testowane pokarmy:
zboża - kukurydza, pszenica, pszenica
durum, gluten, ryż, żyto, owies,
orzechy i strączkowe - migdały, orzechy brazylijskie, orzechy cashew,
ziarno kakaowca, orzechy włoskie, orzeszki ziemne, groch, soczewica, fasola,
soja,
mięsa - wołowina, kurczak, baranina, wieprzowina,
ryby i owoce morza - mięso ryb słodkowodnych (łosoś, pstrąg), skorupiaki
(krewetka, krab, homar, małż jadalny), tuńczyk, białe mięso ryb (łupacz, dorsz,
flądra),
warzywa - brokuły, kapusta, marchewka, seler, ogórek, ziemniak, por,
papryka (czerwona, zielona, żółta),
owoce - jabłko, czarna porzeczka, grejpfrut, melon (cantalupa i arbuz),
oliwki, pomarańcze i cytryny, truskawki, pomidory,
inne: jajko (całe), mleko krowie, czosnek, imbir, grzyby, herbata,
drożdże.