Jakich produktów i dlaczego nie należy łączyć w naszej diecie?
Pamiętajmy, że łączenie ze sobą niektórych produktów
spożywczych nie zawsze jest zdrowe, a czasem może być nawet szkodliwe dla
naszego zdrowia. Zdawałoby się, że gdy dodamy zdrowy produkt do drugiego
zdrowego produktu, uzyskamy podwójną porcję witamin i składników odżywczych.
Okazuje się jednak, że niektóre połączenia mogą powodować utratę zdrowotnych
właściwości, zmniejszać przyswajalność witamin i minerałów, a nawet szkodzić.
Oto kilka przykładów:
Świeży ogórek plus pomidory, papryka, natka pietruszka - w ogórku znajduje się enzym askorbinazy, odpowiedzialny za rozkład witaminy C, dlatego z zielony ogórków nie powinniśmy łączyć różnych warzyw bogate w witaminę C. Mowa tu o wspomnianych pomidorach, natce pietruszki, cykorii, sałacie, papryce i wielu innych warzywach. Polecam do sałatki (jeśli to możliwe) zamiast świeżego ogórka dodać kwaszonego lub konserwowego, przez co sałatka nie zostanie pozbawiona witaminy C, gdyż proces kiszenia czy konserwowania pozbawia z kolei ogórka enzymu ascorbiny.
Herbata plus cytryna - sok z cytryny sprawia, że cytrynian glinu obecny w herbacie odkłada się w mózgu a jego nadmiar przyczynia się do rozwoju choroby Alzheimera. U małych dzieci takie połączenie obciąża wątrobę. Aby uniknąć tej groźnej reakcji, cytrynę lub sok z niej należy dodawać do herbaty już po odcedzeniu liści lub wyjęciu torebki do zaparzania.
Herbata plus miód– często do herbaty dodajemy miód. Warto pamiętać, że pod wpływem wysokiej temperatury miód traci swoje wartości odżywcze, dlatego należy go dodać, dopiero do letniej herbaty.
Herbata i ciasto drożdżowe - zawarte w herbacie substancje organiczne garbniki – ograniczają wchłanianie witaminy B1 znajdującej się w cieście drożdżowym. Witamina B1 wpływa na prawidłową pracę mięśni i funkcjonowanie układu nerwowego. Jeśli nie wyobrażamy sobie spożycia ciasta bez herbaty, musimy pamiętać, że przyswoimy mniej witaminy B1.
Czerwone mięso i czerwone wino –spożywając do posiłku składającego się z czerwonego mięsa lampkę czerwonego wina sprawimy, że garbniki, które znajdują się w czerwonym winie, ograniczą wchłanianie żelaza w przewodzie pokarmowym. Musimy pamiętać, że żelazo wpływa korzystnie na naszą kondycję, wydolność oraz zapobiega niedokrwistości.
Ryby morskie i warzywa krzyżowe (kapustne) – jedzone w tym samym posiłku nie pozwalają na przyswojenie jodu - substancji odżywczej znajdującej się w rybach, gdyż warzywa krzyżowe zawierają triglikozydy, substancje nie pozwalające naszej tarczycy na wykorzystanie jodu. Jod wpływa korzystnie na prawidłową pracę tarczycy, witalność, sprawność umysłową, skórę, włosy i paznokcie.
Nabiał (mleko i jego przetwory oraz jaja ) i ziemniaki– łącząc te produkty w jednym posiłku sprawiamy, że nasz organizm traci wapń i żelazo.
Wędlina, owoce morza, owoce strączkowe, kiełki i otręby plus żółty ser– nasz organizm traci cynk. Zawarty w serze fosfor ogranicza wchłanianie cynku. Cynk odpowiada za odporność, pamięć i płodność.